2014. január 22., szerda

Tanulni továbbra sem CIKI!

A tegnapi bejegyzés után remélem jó páran kedvet kaptatok, hogy némiképp változtassatok tanulási szokásaitokon. A mai nap is a tanulási módszerekkel fogok foglalkozni. Térjünk is a lényegre!

1. Továbbra is használjuk ki, hogy agyunk vizuális elven működik! Ugye veled is előfordult már, hogy dolgozat közben úgy jöttél rá a válaszra, hogy "Tudom, ez ott volt alulról a második hasábban/a kép mellett/a második versszakban" stb.? Agyunk mondhatni egy intelligens "fényképezőgép". Ezt használja ki az agykontroll módszere a villámolvasás technikájánál (egyszer szeretném elsajátítani!). De hogy is jön most ez ide? Úgy, hogy ezen elv alapján célszerű a különböző leckerészeket (témazáró előtt a különböző leckéket) más-más színű tollal kidolgozni, vagy más-más színű lapra kidolgozni. Így egy-egy leckerész egy-egy színhez fog kötődni. Akár kis rajzokat is készíthetünk azon részek mellé, amit nehezen jegyzünk meg. Így könnyebben megjegyezzük, hogy mi van pl. a csúcsos fülű nyuszi mellett. Képletek esetén speciális mintázatú keretet rajzolhatunk köréjük, s míg a kereten dolgozunk agyunk számos "fotót" készít a képletről. Ha csak egy képletet kell megtanulnunk, de az valamilyen oknál fogva sehogy sem akar bemenni az agyunkba, írjuk le minél többször, s előbb utóbb "belemászik" a kezünkbe.
Versek tanulásánál sokat segíthet, ha a költői képekből valódi képeket készítünk, azaz lerajzoljuk a verset. Ezt még általános iskolában tanultam.

2. Pihenés. Akár hiszed, akár nem ez is egy fontos összetevője a tanulásnak. Mivel agyunk nem képes hosszú ideig koncentrálni, így előbb utóbb elkezdünk szenvedni. Ezért célszerű a tanulnivalót több részre felosztani, és 10-20-30 perces blokkokban tanulni, közte pedig 5-10 perc szünetet tartani. Ha több mindent is kell tanulnunk, akkor célszerű a második blokkban áttérni egy másik tantárgyra, s majd csak a harmadik blokkban visszatérni az első tárgyra. Elménk ezalatt feldolgozza mindazt, amit megtanultunk, s elkerülhetjük azt, hogy egy tantárgytól fog zsongani a fejünk. Ha netán a következő nap tele lesz dolgozattal, és sajnáljuk az időt a pihenésre, akkor használjuk ki a pihenést kreatívan. Ha mondjuk szódogát írunk, akkor játszunk a megtanult szavakkal úgy, hogy történeteket fogalmazunk meg velük, esetleg tévézünk idegen nyelven. Még jobb, ha DVD-t nézünk, mert az megállítható, és a következő szünetünkben visszatérhetünk a történethez. Ha jó a sztori, akkor a tanulás folyamata is felgyorsul, hiszen lesz motivációnk arra, hogy gyorsabban haladjunk. Alig várjuk majd a folytatást!
Más tárgy esetén nézhetünk a témában dokumentum filmet, vagy képet helyszínekről, személyekről az interneten, vagy olvassunk valamilyen érdekes cikket. Lényeg, hogy ne erőlködjünk! Most pihenünk! Az se baj, ha semmi nem jön át, itt csupán csak a bűntudatunkat próbáljuk eloszlatni, hogy mi lazítunk, miközben tanulni kellene.

3. Ebben a pontban kifejezetten a nyelvtanulásról szeretnék beszélni. Tegnap már megemlítettem a tanulókártyák módszerét. A szavak tanulását tovább könnyíthetjük, ha utána nézünk a szó definíciójának egynyelvű szótárban, megnézzük a fonetikáját, esetleg olyan gépi szótárunk van, amely képes kiejteni a szót.

Nagyon jó szórakozást nyújthat egy jó könyv. Célszerű bestsellereket választani, na meg persze olyat, aminek a tartalma felkelti bennünk az érdeklődést. Ha nem tetszik a könyv, rakjuk le, és keressünk másikat. Másképp csak kínlódás, és mi nem kínlódni, hanem tanulni akarunk. Eleinte kezdjük könnyített olvasmányokkal, majd térjünk át az eredeti könyvre (itt egy link, hogy hogyan is olvassunk: http://angolkommunikacio.hu/olvass-es-beszelj/). Még jobb, ha hangoskönyvet is tudunk szerezni, mert így a kiejtés is rögzül. Hasonló élmény, ha filmet nézünk eredeti hanggal, valamint az eredeti nyelvvel azonos felirattal. Ebben az esetben még képi élményt is kapunk. Ha teheted, használj sztereo fülhallgatót.

Sajnos a beszélgetést nem tudjuk csak úgy gyakorolni magunkban (tegnap említettem a tananyag idegennyelven való összefoglalását, saját kifejezőképességünkben segíthet) lévén, hogy beszélgetőpartner nélküli kínosan érezzük magunkat. Erre nyújt megoldást az Internet!!!!!!!!!!
Itt van néhány hasznos link:


Ezzel a két bejegyzéssel be is fejeztük a tanulás módszertanát. Remélem mindenki talált benne a maga számára hasznosat! Ahogy nagymamám mindig mondja: "Tanulj, Zsoltikám, mert amit egyszer megtanulsz, az senki nem veheti el tőled!"
Plusz egy jó tanács! Tűzd ki a célt (jó jegy az év végén, továbbtanulás, nyelvvizsga), úgy könnyebb!

Ui.: Bocsánat a képek hiánya miatt, szerintem így is elég hosszú lett. :D Ja, és továbbra is használjuk ki azokat a pontjait napjainknak, amikor ténylegesen nem használjuk elménket (pl. mosogatás, szobatakarítás, buszozás, vonatozás) a tegnapi bejegyzésben említett módon! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése