2013. november 27., szerda

Világok harca

Szép estét!


Hogy s mint? Mi köszönjük szépen, nagyon is jól vagyunk. Zajlik körülöttünk az élet. 
A tegnapi nap folyamán interjút készített velünk a helyi televízió, BENNE LESZÜNK A TÉVÉBEN!!! Akinél esetleg nem fogható a helyi csatorna, az se búsuljon, fel lesz töltve a videó a videókrónika honlápjára!

Némiképp hadilábon állunk a videókészítéssel, főleg ha saját magunknak kell megszólalni benne. Általában a nagy lámpaláz közepette vagy telebakizzuk vagy elröhögjük az egészet. Operatőrünk még nem ismert minket, így sajnos nem tudta mire vállalkozott. Dióhéjban annyit, hogy kicsit nagyobb energiát kell a vágásba fektetnie. Mi tökéletesen megértjük, és átérezzük a helyzetét, hiszen minden egyes forgatási alkalom után, órák hosszat vágdostuk össze a videó részeit. #respect

A mai nap pedig egy közös mozizást ejtettünk meg a Kneresekkel együtt. A Hackni című filmet néztük, mely arról szól, hogy néhány fiatal, hogyan vágta át a magyar médiát azzal, hogy megalkottak egy álhírt, és publicitást nyertek neki. A filmből kiderül, hogy hogyan alakítható ki egy médiahack, s hogy hogyan ismerhetjük fel esetleg.
A forduló során esszét kell írnunk arról, hogy milyen médiamanipulációs eszközöket használnak a filmben, milyeneket ismerünk, és hogy hogyan védekezhetünk ellenük.
De hogyan is manipulál a média? Csak hogy egy klasszikus s talán a legnagyobb zűrzavart kiváltó példával éljek, a Világok harca című sci-fiből készült rádiójáték annyira hitelesen sikerült (köszönhetően az életszerűnek tűnő közbevágott tudósításoknak), hogy az egész Egyesült Államokon úrrá lett a félelem: JÖNNEK AZ UFÓK! Mindennek már 75 éve.
De Hollywood nem szokott le a különböző típusú katasztrófákat, ufóleszállásokat feldolgozó filmek gyártásáról, újabbnál újabbakat forgatott. 2001.szeptember 11-én a terrortámadás napján az emberek a hírtudósításokat nem hitték el, azt gondolták, hogy ismét valami új katasztrófafilm jelenik meg. Nem az volt, ma már tudjuk.
Vagy ott van példának okáért, a Magyarországon csak Isaura-effektusként emlegetett jelenség: hiába a magyarok egy annyira empatikus nép, hogy gyűjtést szerveztek a valósnak vélt tévékarakter megsegítésére.

Vagy, pont a napokban találkoztam ezzel a cikkel: 
"Alig pár perce történt, hogy leomlott a budapesti Lánchíd. Nem tudja senki jelen pillanatban az okát, hogyan történhetett. Mint derült égből villámcsapás, egyik pillanatról a másikra – nagy morajlás közepette leomlott. Sokan voltak a hídon, de szerencsére halál esett nem történt mert a mentők és a tűzoltók gyorsan reagáltak az esetre mivel videó-kamerával figyelik a budapesti hidakat. További információkat mikor megtudunk értesítünk titeket."


Természetesen a kép szerkesztett (na igen ez a Photoshop kora), amit a hozzáértők vagy sasszeműek rögtön kiszúrnak, de az átlagember nem feltétlenül áll neki a képet és a történet igazságalapját vizsgálni. Éppen ezért kell nagyon óvatosnak lennünk, s több forrásból érdeklődnünk, bár az információ terjedésének köszönhetően egymástól veszik át a különböző médiumok a hírt, s formálják a saját stílusukra (erre példát is láttunk a filmben). Így torzul el a hír, úgy mint egy jó pletyka.

Az előző példák csak a legeslegklasszikusabbak a manipulációra, de ettől a hírforrások sokkal fondorlatosabbak. Néha egy-egy apróbb változtatást alkalmazva más hatást tudnak kiváltani belőlünk, olvasókból. Hogy mik is ezek azt itt nem leplezném le, majd a feladatmegoldás után bárki elolvashatja esszénkben a TeddO:DA csapatlapunkon.

A mai jó tanács, hogy ne vegyél rögtön készpénznek mindent, amit hallasz vagy olvasol. Fogadd kritikával! S hoppá itt a fordulat: erre tanít meg a disputa is. Attól, hogy egy dologról van egy egyéni véleményem (vagy esetünkben hallottam valamit), attól az nem feltétlenül van úgy. S amint elkezdem vizsgálni, kiderül, hogy más megközelítésből, nézőpontból (más forrás alapján) teljesen másképp látom, s nem biztos, hogy az általam igaznak vélt a valós, az igaz. 

Ha jobban érdekel a média és a diputa kapcsolata, itt találsz egy remek bejegyzést KneresBenji tollából (billentyűzetéből - ha már 21.század!). 

Még egyszer ismétlem: Légy kritikus a médiával, a világgal szemben; hidd el, az sose árt!

Zsolti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése