2013. október 20., vasárnap

Légy Mosoly Nagykövet

Sokat gondolkoztam a bejegyzés címén. Eredetileg valami frappáns, figyelemfelkeltő vagy éppen vicces címet akartam. De valahogy nem igazán szállt meg az ihlet, mondhatni alkotói válságba kerültem. A mondatok valami kusza módon fogalmazódtak meg a fejemben, bármiféle logikai sorrend nélkül. Aztán történt valami. Megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy Lilihez hasonlóan valami komolyabb dologról írjak, ez lett a Mosoly. Ettől fogva már a cím is meg volt.

Tehát a Mosoly. Mosolygok, mikor a csapatra és az együtt töltött percekre, órákra gondolok. És te is, ki a gép előtt ülsz, remélem mosolyogni fogsz, mire a sorok végére érsz.

Ahogy már a korábbi bejegyzésekben olvashattátok, a csapat az önkéntességet választotta feladatául.
Érdekes, hogy bele se gondolunk abba a ténybe, hogy mindannyian a nap bármelyik percében, bármilyen segédeszköz nélkül lehetünk önkéntesek. A mosoly önkéntesei. Gondoljunk csak bele, mennyi mindenre képes egy mosoly: bátoríthat, szeretetet, érdeklődést, együttérzést fejezhet ki. Mindegyik esetben egy pozitív érzést adunk a másik félnek. ADUNK. Valahol ez az önkéntesség lényege: adni anélkül, hogy cserében bármit is elvárnál. Mégis valahol egyszer azt olvastam, hogy több önkéntes is úgy nyilatkozott, hogy az önkéntesek önző emberek. Mégis hogy? Hiszen ők csak adnak. TÉVEDÉS. A legtöbb önkéntes a segítségnyújtás öröméért végez önkéntesmunkát. Azért, hogy egy hálás, szeretettel teli mosolyt kapjanak attól, akin segítettek.

Anélkül, hogy nagyon Kozsós lennék, szeretnélek arra buzdítani téged, aki még mindig nem ikszelted ki az oldalt, hogy mosolyogj. Kelj fel holnap reggel úgy, hogy eldöntöd, hogy a mosolyoddal másnak is örömöt hozol az életébe. Menj oda egy barátodhoz, ismerősödhöz, osztálytársadhoz, és kérdezd meg hogy van. De ne csak egy “Mizu?”-t nyögj oda, hanem mosolyogj rá és kérdezd tőle a következőket: “Hogy vagy? Mi újság? Minden rendben? stb.” és hallgasd végig a mondandóját őszinte figyelemmel.
Mindezalatt önkéntes módon segítettél valakin. Adtál neki egy mosolyt, kérdeztél tőle, és cserében megkaptál egy gondolatbeli “lájkot”, sőt ha kellőképpen ügyes voltál, akkor arra az útra léptél rá, hogy megnyerd a másik fél elismerését, vagy akár egy új barátot szerezz.
Kételkedsz. Nem hiszed, hogy mindez igaz? Csak próbáld ki, hidd el nem fogsz csalódni! Légy te is a Mosoly nagykövete!


"Egy mosoly téged is engem is felderít,
Ingyen van, mint a fény és a víz.
Ha megfáradsz utadon, pihenni marasztal,
Ha szomorúság ér, megvigasztal.

A bajban jónak és rossznak egyaránt
Mosolyt adjunk vigasz gyanánt,
Nem számít, hogy szegény vagy gazdag,
Nem kerül semmibe, kedvére fogyaszthat.

Legyen koldus vagy tolvaj, fiatal vagy öreg,
Egy természetes mosoly mindig jól jöhet.
Erőt meríthet belőle a gyenge,
Az erősnek meg elmegy a bunyótól a kedve.
Ez egy olyan áldás, melyet akkor kapunk,
Ha másoknak mi is szívből adunk."

Zsolti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése